Perlit Nedir?

Özellikle inşaat sektörü alanında önemli bir işleve sahip olan perlit, yapı malzemesi olarak kullanılan bir maddedir. İçeriğinde %74 civarında SiO, %15 civarı bir oranda da Al2O3 bulunur. Volkanik karakterli bir maddedir. Özellikle çok hafif olması en önemli özelliğidir. Yapı malzemesi olarak kendine alternatif olan madde ve karışımlara oranla %50 oranında daha hafiftir. Üstelik dayanıklılık bakımından da alternatif ürünlere göre 7 kat daha dayanıklıdır. Bu dayanıklılığın ölçütü, özellikle donma ve çözünmeye karşı dayanıklılık noktasındadır. Yani gündüz ve gece sıcaklık farkı yüksek olsa dahi gerekli dayanıklılığı sağlıyor. Özellikle karasal iklim koşullarına sahip bölgelerde, bu yüzden önemi artıyor.


Taşıdığı özellikler bakımından çok iyi bir yalıtım malzemesidir. İzolasyon malzemesi olarak kriter edinilen özellikleri içeriyor. Atmosferin getirdiği olumsuz koşullardan etkilenmez, çatlamaz, ısı ve ses yalıtımında ihtiyacı karşılar. Bina ağırlığına ekstra yük bindirmez ve zamanla daha çok sertleşir. Fiziksel mukavemetin yanı sıra kimyasal dayanıklılıkta da üst düzey özelliklere sahiptir. Asit, baz gibi kimyasal etkenlere direnci yanında küf, yosun gibi maddelerin gelişmesine engel olur. Bu bakımdan nemli bölgelerde de önemli bir yapı malzemesi özelliği kazanır. Perlitten tuğla, kiremit, beton, duvar ve yer kaplama malzemeleri üretilir. Isı yalıtımında %40 enerji tasarrufu sağlar ve 1000 dereceye kadar sıcaklığa dayanıklılığı vardır. Yangın riski yüksek olan bölgelerde bu yüzden kurtarıcı ve hayati bir özelliğe sahiptir.



Perlit taneli bir özelliğe sahiptir. Normal, kaba ve ince perlit adıyla satışa sunulur. Doğal bir yapı malzemesidir ve ülkemizde Nevşehir, Kayseri, Ankara, Doğu Anadolu ve Ege Bölgesi‘ nde çıkarılır. Doğal bir ürün olduğu için bölgeden bölgeye kalitesinde çok büyük farklılıklar göstermez.

İlgini Çekebilecek Diğer Yazılar