Bohçalama metodu ile temel yalıtımı

Bohçalama metodu

Bina temelinin bir membran örtüsü ile tamamen sarılmasıdır. Bu yöntemde önce membran imalatı yapılır ve temel bu bohçanın içine hazırlanır. 
Öncelikle yapılacak imalatın yüzey hazırlığı yapılır. Dökülen grobetona iyi bir perdah veya helikopter yapılmalıdır. Yüzey hazırlığından sonra temel yüksekliği ve yapını detaylarına göre en az 3+4 yani 3mm membran üzerine 4mm olarak iki kat uygulama yapılır.


Bohçalama uygulamalarında membran altına astar uygulanmaz.

Membranlar enlemesine 10 cm, boylamasına ise 15 cm birbiri üzerine bindirilerek ve şalümo ile eritilerek yapıştırılır. İlk katta membranların ek yerlerinden birbirine yapıştırılması yeterlidir. İkinci kat yana doğru 50 cm ve boyuna 5 metre şaşırtma yapılarak yapıştırılır. İlk ve ikinci katlar enine-boyuna şeklinde dik açı ile şaşırtılarak uygulanmaz.
İkinci kat membranlar, ilk kat uygulamaya tamamen yapıştırılır. Noktasal yapıştırma doğru değildir. Zemin yalıtım bölgesinin perde yalıtımı ile birleştirilebilmesi için perde veya ampartman dönüşlerinde yaklaşık 1 metre fazlalık bırakılır.

Temel de kullanılan membranla perde imalatında kullanılan membranın aynı özelliklerde olması çok önemlidir. (APP - SBS) farklı membranlar imalat esnasında her ne kadar yapışmış gibi gözükseler de farklı bileşenlerde olduklarından zamanla ayrılma yaparlar ( Ayrı çalışırlar)

Bitüm esaslı membran kullanmanın bir avantajı da temel imalatından sonra çift yüz perdelerde geçiş detayı ile sürme tipi imalata geçişe izin vermesidir.

Kullanılan ürünün detaylarına göre imalat sonunda temel donatısı öncesi koruma betonu dökümü yapılabilir.

İlgini Çekebilecek Diğer Yazılar