Söve, Kat Silmesi ve Köşe Taşı

Söve ve Kat Silmesi

Söve ve kat silmesi, köşe taşı, harpuşta ve fuga detaylarında anlattığımız gibi binamıza mimari açıdan hoş bir görüntü vermesi için yapmış olduğumuz imalattır. Söve pencere kenarlarına, kat silmesi ise binayı dikeyde ve yatayda bölmek için kullanılır. Bu süsleme imalatlarının da  kendilerine göre çeşitleri ve uygulama detayları var. Çeşit olarak öncelikle kalınlık ve genişlik istenilen ölçülerde yapılabilir. Örneğin: 4’de 12 yani (4cm kalınlığında 12cm genişliğinde) ayrıca bu malzemeler harpuşta gibi EPS ve XPS olarak iki farklı malzemeden üretilirler. Prekast eleman olarak da var ama prekast malzeme genelde kaba inşaatlarda kullanılır. Söve ve silme malzemeleri akrilik kaplama ve kumlama olarak ikiye ayrılır. Benim teknik bir personel olarak fikrim akrilik kaplamanın daha iyi ve uzun ömürlü olduğudur.

İmalat Detayları:

-Söve ve kat silmesi birleşimleri çok önemlidir. Sövelerin köşe detaylarında gönyeli kesilmesi gerekir imalatı yapan usta bu gönyeyi tutturamazsa birleşim noktalarında açıklık olur ve bu açıklıktan su girer ise yalıtım bütünlüğü bozulma ile karşı karşıya kalır. Bu nedenle birleşim noktalarını tam oturacak şekilde gönyeli kestikten sonra birleşim noktalarına akrilik olan sövenin veya silmenin kendi kaplama malzemesiyle tamir yapılır. Silikon veya harç ile tamir yapılır ise ilerleyen zamanda çatlamalar ve açılmalar olabilir.
-Söve ve kat silmesinin terazisinde olması görünüş açısından da çok önemlidir.
-Kat silmesinin ve sövenin seçiminde fazla detaylı malzeme seçmek bence doğru değildir. Çünkü malzemenin dış sayısı (girinti, çıkıntı) ne kadar fazla ve keskin olursa bu dişlerde o kadar çok toz birikir ve bu tozlar yağış olduğunda cephemizde kirlenmelere neden olur.
-Pencere etraflarına söve imalatı yapıldığı zaman takılan denizlik profili söveyi kurtarmalıdır.
-Kat silmesi ve sövelerde imalat bittikten sonra, pencere üzerindeki sövenin ve kat silmesinin cephe ile birleşen noktalarına mastik çekilir ise boşluk ve açıklık kalma riskini en aza indirmiş oluruz.
-Köşe taşı imalatı yapılırken köşenin düz çıkması çok önemlidir. Gerekirse ip çekilmedir
-Köşe taşında da söve ve silme gibi birleşim noktaları detayı çok önemlidir.
-En önemli konulardan biri de söve, kat silmesi ve köşe taşının dekoratif sıva imalatından önce yapılması gerekir çünkü dekoratif sıva pütürlü bir yüzey oluşturduğundan açıklık kalma riski daha yüksektir ve sıvadan sonra dekoratif sıva yapıldığı için boşlukların kapanmasına yardımcı olur.

İmalat Görselleri


(Kat silmesi üzerindeki boşluklar nedeni ile oluşan akıntılar)
Bu akıntıların olmaması için söve ve silmenin üzerinde açıklık kalmadığından emin olmamız gerekir.










Söve Kat silmesi ve köşe taşı ile hoş bir görünüm kazanmış bina

Harpuşta detayı için TIKLAYINIZ

İlgini Çekebilecek Diğer Yazılar