Drenaj nedir?

Yapılarda yalıtımın ilk aşaması drenaj ile başlar.


Yapıyı yeraltı ve yüzey sularının etkisinden kurtarmak ve suyu yapıdan uzaklaştırmak için yapılan sisteme drenaj denir. Drenaj sisteminin yapılması çok önemlidir. Hafriyatı yapılan bölgede su olmaması sudan korunamayacağınız anlamına gelmez. Yüzey sularının etkileri ve yoğun yağışlarda bu suların aşağı indiği unutulmamalıdır.

2 Farklı Drenaj sistemi vardır;

1-Dış Drenaj
2-İç Drenaj

Dış drenaj da yapı çevresine temel duvarlarından 50-100 cm.(Yeri ve detayına göre) uzaktan ve temel tabanının 30-50 cm.(Yeri ve detayına göre) daha altında doğal zemin iniş yönünde ve % 5-10 eğim verilerek açılan kanallara Drenaj borusu yerleştirilir. Drenaj borusu ince keçe ile sarıldıktan sonra üzerlerine önce iri sonra da ince taş ve en son olarak da dolgu yapılarak sıkıştırılır. Dış drenajın uygulanabilmesi için kanalın köşe yaptığı noktalarda kanal tabanının 15-20 cm. altından bahçe kotuna kadar en az 50×50 cm. kesitli “rögarlar” veya “bacalar” yapılmalıdır. Yapı çevresine gelen sular drenaj boruları ile bacalara ve oradan da pompa yardımı ile uzaklaştırılır.





İç drenaj da ise binanın genellikle bodrum katında ve merkezi bir yerinde döşeme kotundan en az 2.00 m. daha aşağıda 50×50 cm. kesitinde drenaj kuyusu açılır. Daha sonra kuyunun içerisine şamandıralı pompa koyulur ve su seviyesi yükseldikçe bu su otomatik olarak tahliye edilir.

Yapı çevresinde suyun her zaman en alt kota ineceği unutmamalıdır.

Yüzey sularının drenaj sistemine inmesi için ve sistemin düzgün çalışması için yapı perdelerinde drenaj levhası kullanılmalıdır.

Drenaj sadece yapılar için değil arazilerde ki suları da bölgeden uzaklaştırmak için kullanılır.

İlgini Çekebilecek Diğer Yazılar