Korozyon Nedir ?



Betonarme binadaki mevcut demir donatı, binada oluşacak olan çekme kuvvetleri ve yanal kesme kuvvetlerini karşılamaya çalışmaktadır. Bu yüzden demir donatının koruma altına alınması gerekmektedir. Beton ilk döküldüğünde içindeki demir donatıyı etkin bir şekilde sararak paslanmaya karşı korur. Burada donatıda pas payının yeterli bırakıldığından emin olunmalıdır. Bununla beraber betonda zaman içinde titreşim, sarsıntı, mekanik yorgunluk, iç gerilmeler ve dış ortamdaki çeşitli nedenlerden dolayı önce mikroskobik sonra da daha büyük gözenek ve çatlaklar oluşur. 



Oluşan kılcal çatlakların içine girecek olan su, demir ve havadaki oksijen birleştiği anda demir donatıyı korozyona uğratır ve paslanmaya başlar. Paslanma demek hacimce genleşme oluşması ve çatlağın büyümesi anlamına gelir. İçeri girecek su miktarı artmakta ve paslanma hızlanmaktadır. Bu da demir çapının küçülmesine neden olmaktadır. Sonucunda daha önce yapılan yük hesaplarına uyulmaması ve yükün karşılanamaması sonucunu doğurur. 

Geçtiğimiz yıllarda yaşadığımız depremlerde yıkımların ne kadar acı sonuçlar doğurduğunu yaşadığımız için korozyonu hafife almamalı ve gerekli önlemleri zamanında almalıyız.

Yapının korozyona uğramaması için su yapıdan uzak tutmak ve su yalıtımı yaptırmak çok önemlidir.









Peki mantolama yaparken balkon parapetlerinde veya cephede ufak çatlaklar var ne yapmalıyız diye sorarsanız ilk adım olarak çatlaklar açılmalı ve sıvanın kendini bırakmadığı yere kadar dökülmelidir. Özelliğini kaybetmiş etmiş olan sıva döküldükten sonra demir donatı çıkmış ise , demir donatının üzeri zımparalanıp pası söküldükten sonra üzerine korozyon önleyici malzeme sürülür ve çimento esaslı tamir harcı ile üzeri kapanır ondan sonra mantolama yapılır.



Drenaj yapılan bir binanın resmi









İlgini Çekebilecek Diğer Yazılar