Dübelleme
Dış cephe ısı yalıtımı (mantolama) yapılırken yapıştırma işleminden sonra sıra dübelleme imalatına gelir. Dübelleme imalatında dikkat edilecek hususlardan biri dübelin seçimidir. Bina dış duvarlarında kullanılan yapı malzemesine göre dübel seçilmesi çok önemlidir, duvar malzemesi beton, gaz beton, tuğla olabilir. Dübel seçimi de bu malzemelere göre olmalıdır. Peki bu dübellerin birbirlerinden farkı nedir? Bu dübellerin birbirlerinden farkı civi çakılır iken içeride açılan dişleri örneğin tuğla yapısı gereği boşluklu bir malzeme olduğu için kullanılacak olan dübelin açılan tırnaklarının geniş olması gerekir eğer tuğla dübelini betonda kullanırsanız bu tırnaklar açılmaz ve dübel tutmaz.
Farklı yapı elemanları için dübeller
Mantolamanın üzerine dübel atılmasının amacı olur da yapışmanın tam olmadığı bölümlerde mantolama plakasının (strafor) kendini bırakmaması ve rüzgar direncinden etkilenmesini azaltmaktır. Mantolama yapılır iken bir m2'ye altı adet dübel atılması gerekir bu sayı 7-8 kattan sonra sekiz adet, 10 ve üzeri katlarda 10-12 adet arası atılmalıdır bunun nedeni ise yerden yükseldikçe rüzgar hızının artmasıdır.
Dübelleme imalatı tamamlanmış bir bina
Dübellerin kafalarının iyi çakılmaması bize iş bitiminde cephede girintili çıkıntılı izler olarak geri döner bu nedenle dübel delikleri açılır iken matkabın kafasına havşa takılmalıdır. Havşa kullanılmıyor ise dübellerin iyi çakıldığından emin olunmalıdır.
ÖNEMLİ: Dübelleme imalatı yapıştırma bittikten en az 24 saat sonra yapılmalıdır. nedeni ise yapıştırıcı kurumadan dübelleme yapılır ise straforlarda kendi çekme, kayma olabilir buda cephede yamukluklara neden olur.
Seçilen strafor kalınlığına göre dübel uzunluğu seçilmelidir
Dübelleme imalatı tamamlanmış başka bir bina
Dübel için delme imalatı yapılırken uygun matkap ucu seçilmelidir. Matkap ucu kısa olursa dübel tutmaz uzun olur ise daire içinden çıkıp daireye zarar verebilir.
Denizlik Profili İmalatı İçin Tıklayınız